Niko Kralj

Date : 2019

Arhitekt, oblikovalec, izumitelj in utemeljitelj slovenskega povojnega industrijskega oblikovanja.

Njegov stol Rex je še zmeraj najznamenitejši industrijsko oblikovani izdelek iz Slovenije. Ustvaril ga je pri svojih triintridesetih, leta 1953. Ta stol še vedno ustreza osnovnim parametrom industrijskega oblikovanja, pa tudi bistvenim ergonomskim parametrom. Je med redkimi slovenskimi izdelki, ki so dobili mesto v zbirki oddelka za oblikovanje v newyorškem muzeju MoMA, Niko Kralj pa med redkimi slovenskimi oblikovalci, ki so že pri 35 letih dosegli svetovno slavo, ugotavljajo pri reviji Mladina.

Kralj je našo materialno kulturo soustvarjal skoraj celotno drugo polovico dvajsetega stoletja, vse od leta 1952, ko se je kot diplomant Fakultete za arhitekturo zaposlil v tovarni Stol, v Kamniku.

Številna priznanja na mednarodnih natečajih in razstavah v tujini so mu prinesla vstopnico v krog uglednih strokovnjakov, ki so delovali pod pokroviteljstvom Združenih narodov v New Yorku. Služboval je na Inštitutu za oblikovanje v Tel Avivu, pridobil si je Fordovo štipendijo (1963/64) in obiskal številne oblikovalske šole ter 25 ameriških univerz (ponudili so mu celo profesuro). Kar dvakrat je bil izvedenec OZN za industrijski razvoj (Unido).

Ustanovil in vodil je Inštitut za oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Je avtor dobrih sto patentov doma in v tujini. Med njimi so najpomembnejši zložljivi naslanjač Rex, serija Lupina, 4455 ter modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Stol Mosquito

V zbirki Finikosi hranimo redkeje viden stol Mosquito, v beli in črni barvi. Ta namreč nikoli ni prišel v redno proizvodnjo, predstavlja pa pomembno poglavje v Kraljevem raziskovanju materialov in tehnologije.

Mosquito oddaja lahek in eleganten vtis. Njegova unikatna konstrukcija pritrjevanja nog na sedež je patentirana. Zaradi tankih nog in sedeža v obliki podobni krilom nas stol spominja na komarja. Narejen je iz bukovega masivnega lesa in bukove vezane plošče. Les je obdelan v različne barve.

Fotografije: Rex Kralj

Prvi prototip stola Mosquito je bil narejen leta 1953. Za namen razstave, ki jo je postavil Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) leta 2012, ga je rekonstruiralo podjetje Impakta Les, d.o.o. Sedaj stol izdelujejo v podjetju Rex Kralj, ki je prevzelo proizvodnjo Kraljeve zapuščine.

Našo postavitev stola si oglejte v tej galeriji, izposodite pa si ga tukaj.

Zapri

Finikosi

Izposojamo lepoto

Zapri

Prijava

Zapri

Rezervacijska lista (0)

Rezervacijska lista je prazna. Ni izdelkov.

Finikosi

Izposojamo lepoto